Kinderalimentatie en een advocaat

Ga je scheiden en wil je weten of je alimentatie kunt ontvangen of juist alimentatie moet betalen. Hierbij kan het gaan om partneralimentatie en kinderalimentatie. Kijk voor meer informatie over dergelijke zaken op Advocaatalmere. Zij kunnen je meer vertellen over dergelijke zaken. Een beroep doen op een advocaat tijdens een scheiding is natuurlijk belangrijk, want scheiden is een heftige ingreep. Voor de partners zelf, en uiteraard ook voor de kinderen. Er moet veel geregeld worden, wie gaat waar wonen, bij wie blijven de kinderen. Ook een belangrijk onderdeel, indien van toepassing, bij het scheiden is het afspraken van kinderalimentatie. Maar wat is dit nou eigenlijk?

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie is een bedrag dat door een van de twee partner wordt gegeven aan de ex-partner of aan het kind. Dit hangt af van de leeftijd van het kind. Als het kind jonger dan 18 jaar is, dan ontvangt de ex-partner de kinderalimentatie. Kinderalimentatie is bedoeld om het desbetreffende kind te onderhouden. Hierbij kun je denken aan schoolkosten, kleding, sportkosten enzovoort. Zodra het kind ouder dan 18 jaar is kan er worden gekozen voor de optie dat het kind de kinderalimentatie zelf gaat ontvangen. Dit wordt in overleg met elkaar afgesproken.

Het kan zo zijn dat jullie er zelf niet uitkomen omdat jullie het niet met elkaar eens zijn. Indien dit het geval is, zal er een rechter worden ingeschakeld. Die bepaald wie de alimentatie ontvangt. De rechter speelt bij nog meer punten een belangrijke rol bij de kinderalimentatie. Zo moeten de ouders een ouderschapsplan opstellen waarin onder andere de hoogte van de kinderalimentatie staat beschreven. De rechter bekijkt dit plan en past het indien van toepassing aan.

Inschakelen van een advocaat

Een advocaat kan voor jouw rechten ‘strijden’ tijdens de echtscheiding. Dat gaat uiteraard niet om de kinderalimentatie, maar vaak over veel andere zaken. Mocht je er samen met je ex-partner niet uitkomen, dan is het inschakelen van een advocaat altijd aan te raden.