Smartengeld

Smartengeld is een term die vrijwel iedereen weleens gehoord heeft. Maar wat de regels met betrekking tot smartengeld nu precies zijn? Wanneer hebt u recht op smartengeld, en hoe zorgt u ervoor dat u smartengeld krijgt uitgekeerd? Allerlei relevante vragen, met name wanneer u het slachtoffer bent geworden van letselschade. Want wanneer het letsel is veroorzaakt door toedoen van iemand anders hebt u in veruit de meeste gevallen recht op smartengeld. Daarnaast moet ook de materiële schade (kosten die als gevolg van de schade zijn gemaakt) worden vergoed door de persoon die aansprakelijk gesteld kan worden. Maar nu eerst even terug naar het smartengeld. Enige uitleg over wat smartengeld is hebt u waarschijnlijk wel nodig.

 

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een financiële vergoeding voor het lijden van een bepaalde vorm van schade. Immateriële schade om precies te zijn. Dat is schade die gaat over het geestelijke ongemak dat u ervaart nadat u letsel hebt opgelopen. Verdriet, het moeten omgaan met pijn, hobby’s niet meer kunnen uitoefenen of schaamte vanwege (zichtbare) littekens. Kortom, uw levensvreugde is aangetast doordat u doorlopend geconfronteerd wordt met de gevolgen die het opgelopen letsel met zich meebrengt. De Nederlandse wet bepaalt dat tegenover dat verdriet een vergoeding moet staan. Dat is in feite smartengeld.

 

Hoe maakt u aanspraak op smartengeld?

Om in aanmerking te komen moet er sprake zijn van immateriële schade. Die schade kan bestaan uit verschillende componenten. Een van de voorbeelden is de duur van de effecten en belemmeringen die een slachtoffer ervaart. Hoe langduriger er hinder, verdriet of ander leed wordt ervaren, hoe hoger het smartengeldbedrag normaalgesproken zal uitpakken. Iemand die de hele zomer in een ziekenhuis moet verblijven ervaart waarschijnlijk groter leed dan iemand die twee dagen niet thuis kan zijn. Ook de intensiteit van de behandeling speelt een belangrijke rol. Iemand die behandeld wordt aan pijnlijke brandwonden zal meer smartengeld krijgen dan iemand die nadat z’n been in het gips is gezet vrijwel geen pijn meer ervaart. Vanzelfsprekend zijn er nog verschillende andere punten die samen bepalen hoe hoog het smartengeld uiteindelijk is. Om alle componenten in een proces goed voor het voetlicht te brengen is het verstandig om een echte professional op uw zaak te zetten. Denkt u recht te hebben op smartengeld, neem dan altijd contact op met een goede letselschade advocaat.

 

Hoge smartengeldbedragen?

Smartengeld is bedoeld als compensatie voor leed. Dat betekent dat de bedragen die worden uitgekeerd vrij hoog kunnen zijn, maar niet extreem. Veel mensen denken echter dat smartengeld qua bedrag in de miljoenen kan lopen. In Nederland is dat echter niet het geval. De reden dat veel mensen dit toch denken heeft te maken met de praktijken in de Verenigde Staten. Daar worden inderdaad bedragen van miljoenen aan smartengeld uitgekeerd. Maar dat heeft een reden. In de Verenigde Staten zit er een punitieve (dat wil zeggen: bestraffende) component in het smartengeld. De bestraffing van de dader zorgt voor de hoogte van het bedrag, en slechts in mindere mate het leed van het slachtoffer.