Wat doet een advocaat precies?

Een advocaat is geschoold op juridisch gebied en heeft meestal rechten gestudeerd aan een universiteit. Een advocaat kan bedrijven en particulieren ondersteunen als het gaat om juridische zaken. Zo kan een dergelijk persoon een bedrijf of particulieren adviseren als het om contracten gaat, maar ook binnen een rechtszaal kan een advocaat zijn of haar diensten verlenen. Dit doet een advocaat vrijwel altijd partijdig. Er zijn daarnaast ook advocaten die werkzaam zijn als mediator. Een mediator is een neutraal persoon.

Er Nederland zijn er diverse advocaten die je kunt benaderen in het geval je op zoek bent naar een advocaat. Te denken valt aan een arbeidsrecht advocaat, een pro deo advocaat, een letselschade advocaat of een advocaat die juridische steun kan verlenen bij een echtscheiding. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden, want zo zijn er nog een aantal verschillende soorten advocaat actief in Nederland.

Strafrecht

advocaatBij strafrecht zijn relatief veel advocaten werkzaam. Zo’n persoon wordt ook wel een raadspersoon genoemd. Een advocaat kan binnen het strafrecht een verdachte verdedigen. Dit doet de raadsman of raadsvrouw tegen de rechter. Verwar een raadsman of raadsvrouw niet met een raadsheer. Met een raadsheer bedoelt men de rechter bij de hoge raad. Een raadsman is juist een advocaat.

Als iemand wordt verdacht van een bepaald strafbaar feit, wordt deze persoon in het geval het om een ernstig strafbaar feit gaat doorgaans opgeroepen. De verdachte dient voor de rechter te verschijnen en zo’n persoon kan zich laten verdedigen. In het geval de verdachte zich wil laten verdedigen kan hij of zij een advocaat krijgen. De advocaat kan worden aangewezen, maar de verdachte kan ook naar een advocatenbureau gaan en zelf een advocaat uitkiezen. Er zijn tientallen advocatenbureaus in Nederland te vinden. Bij het inschakelen van een advocaat is het wel belangrijk om te kijken naar het rechtsgebied.

De advocaat heeft natuurlijk ook een stem. Als de zaak wordt voorgelegd kan de advocaat beslissen of hij of zij de persoon in kwestie wil verdedigen tegenover de rechter. Een advocaat hoeft de zaak niet te accepteren. Het komt geregeld voor dat advocaten zaken weigeren. Als de advocaat de zaak wel accepteert zal hij of zij naar de zaak kijken en de mogelijkheden onderzoeken om een zo laag mogelijke tenlastelegging te bewerkstelligen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Een advocaat kan ook proberen om een verdachte vrij te pleiten, maar dit is uiteraard afhankelijk van de ernst van het strafbare feit.